Rozhovor s genealogem o využití testování DNA při hledání předků

Při hledání předků se často spoléháme na archivní materiály, rodinné kroniky a mnohdy i šťastlivou náhodu. Avšak v posledních letech se stále více lidí obrací na nové technologie, jako je testování DNA, aby získali další informace o svých předcích. A kdo by se na tyto technologie měl více specializovat než genealogové? Rozhodli jsme se tedy oslovit genealoga a specialistu na testování DNA Petr Kovaříka a popovídat si s ním o tématu "Využití testování DNA při hledání předků".

Co vám testování DNA při hledání předků může poskytnout?

Jak nám potvrdil Petr Kovařík, testování DNA může poskytnout mnoho informací, které jinak není možné získat. Jedním z nejpoužívanějších testů je autosomální DNA test, který poskytuje informace o předcích z posledních 5-6 generací. Dále existují i testy na Y-chromozom a mitochondriální DNA, které poskytují informace o předcích vzdálenějších až desítky tisíc let do minulosti.

Autosomální DNA test

Autosomální DNA test se zaměřuje na největší část lidského genomu, tzv. autosomy, které jsou pro člověka charakteristické. Tyto testy poskytují mnoho informací o předcích, jako jsou etnický původ, míra příbuznosti a společné předky. Kromě toho mohou tyto testy odhalit neznámé příbuzné nebo předky, kteří by jinak nebyli nalezeni.[1]

Test na Y-chromozom

Test na Y-chromozom se zaměřuje na část DNA, která se nachází pouze na Y-chromozomu a předává se pouze z otce na syna. Tento test poskytuje informace o etnickém původu a otcovské linii předků, zejména pak o společnému předkovi mužské linie, tzv. patriarchovi.[2]

Test na mitochondriální DNA

Test na mitochondriální DNA se zaměřuje na část DNA, která se nachází v mitochondriích. Tento test poskytuje informace o matčině linii předků a je vhodný zejména k určení společného předka matčiny linie. Díky tomu mohou být odhalena spojení s vzdálenými příbuznými z jiných rodových linií.[3]

Jaké jsou výhody testování DNA?

Testování DNA umožňuje objevení nových předků a spojení s rodinou, se kterou člověk dříve nevěděl, že má nějakou spojitost. Díky tomu mohou být odhalena tajemství rodinné historie, která byla v minulosti skryta. Kromě toho testování DNA poskytuje pohled na různé etnické skupiny a kultury, ze kterých naše předkové pocházeli. To vše může pomoci při vytváření rodinného stromu a naplnění historického kontextu. Další výhodou je objevování nových vědeckých poznatků, které jsou aplikovatelné v mnoha oblastech, jako je diagnostika a léčení nemocí.

Jakými výzvami se setkává testování DNA?

Jak nám Petr Kovařík potvrdil, testování DNA se setkává s několika výzvami. Jednou z nich je například ochrana osobních údajů. Z hlediska genealogie a testování DNA, to znamená chránit rodinné tajemství a zachovat soukromí osob.[4] Další výzvou je tzv. "DNA šum", který může vzniknout v důsledku chyb v analýze DNA, nepřesnosti při interpretaci výsledků a nízké kvality vzorků DNA.[5]

Následky testování DNA pro rodinnou historii

Testování DNA může přinést mnoho pozitivních a cenných informací, ale může mít také negativní důsledky. Pokud se někdo rozhodne pro tento typ testování, musí si být vědom, že výsledky mohou ovlivnit rodinné vztahy, o kterých si lidé předtím nevěděli. Například, může být odhaleno nelegitimní dítě, nebo společný předek s někým ze společensky nežádoucích skupin.[6] Kromě toho mohou být získané informace zneužity a použity proti lidem, například při diskriminaci v zaměstnání nebo v oblasti pojištění. Proto je důležité mít na paměti, že testování DNA nese s sebou určitá rizika a že je nutné být obezřetný.

Závěr

Testování DNA může být velmi užitečné pro hledání předků a objevování nových informací o rodinné historii, etnickém původu a příbuznosti. Avšak z hlediska ochrany soukromí a ochrany osobních údajů, je důležité být obezřetný a pečlivě zvážit, zda je tento typ testování vhodný pro každého jednotlivce. Přestože existují určitá rizika, testování DNA může být cenným nástrojem pro genealogy a dávat nám nové pohledy na rodinnou historii.

Zdroje:

  • [1] "Autosomal DNA Testing." ISOGG Wiki, International Society of Genetic Genealogy, 9 Oct. 2019, http://isogg.org/wiki/Autosomal_DNA_testing.
  • [2] "Y-DNA Testing." ISOGG Wiki, International Society of Genetic Genealogy, 5 Oct. 2019, http://isogg.org/wiki/Y-DNA_testing.
  • [3] "Mitochondrial DNA Testing." ISOGG Wiki, International Society of Genetic Genealogy, 6 Oct. 2019, http://isogg.org/wiki/Mitochondrial_DNA_testing.
  • [4] "Genealogy and DNA Testing." The DNA Journey, 21 Mar. 2019, http://thednajourney.com/genealogy-and-dna-testing/.
  • [5] "Challenges with DNA Testing in Genealogy." Forensic DNA Blog, 1 Nov. 2019, http://forinsci.blogspot.com/2019/01/challenges-with-dna-testing-in-genealogy.html.
  • [6] "The Pros and Cons of DNA Testing for Genealogy." Findmypast, 10 Aug. 2018, http://blog.findmypast.com/pros-cons-of-dna-testing-genealogy-2154170213.html.