Průvodce státními archivy v ČR pro snadnější vyhledávání

Průvodce státními archivy v ČR pro snadnější vyhledávání

Státní archivy v České republice obsahují bohatou historii našeho národa. Jsou plné dokumentů a záznamů o událostech a lidech, kteří ovlivnili naše dějiny. Tyto archivy se nacházejí po celé zemi a mohou být užitečné pro ty, kteří hledají informace o svých předcích, rodinných dějinách nebo historických událostech.

V tomto článku se budeme zabývat průvodcem státními archivy v ČR pro snadnější vyhledávání. Pokud chcete najít informace o svých předcích a rodinných dějinách, následující informace vám pomohou zjistit, kde hledat a jaké dokumenty mohou být k dispozici.

Historie státních archivů v ČR

Státní archivy v České republice mají dlouhou historii. První archiv vznikl již v 18. století a byl součástí Národního muzea v Praze. V roce 1869 však byl vytvořen samostatný Institut pro státní archivnictví a první státní archiv byl otevřen v roce 1879 v Praze.

Během dalších let se po celé zemi otevřela další státní archivy, včetně Brna, Opavy a Plzně. Tyto archivy byly zodpovědné za shromažďování, uchovávání a zpracování dokumentů a záznamů z různých oblastí, včetně církevních, soudních a nehnutebností.

Dnes v České republice existuje deset státních archivů, které se nacházejí v Praze, Brně, Opavě, Plzni, Třeboni, Zámrsku, Litoměřicích, Olomouci, Přerově a Ústí nad Labem.

Jak vyhledat dokumenty v státních archivech v ČR

Vyhledávání dokumentů v státních archivech může být pro nové uživatele složité. Avšak v praktickém průvodci státními archivy v ČR pro snadnější vyhledávání najdete vše potřebné k tomu, abyste mohli začít vyhledávat.

Je důležité vědět, že většina státních archivů má své vlastní webové stránky, na kterých lze najít podrobnosti o jejich sbírkách a službách. Například Státní oblastní archiv v Praze má webové stránky, na kterých si můžete prohlédnout Podrobný přehled fondu a registratur nebo se zaregistrovat a získat přístup k digitálním kopiím dokumentů.

Dalším důležitým zdrojem informací jsou inventáře a katalogy většiny státních archivů, které obsahují seznam všech dokumentů a záznamů, které archiv uchovává. Tyto inventáře a katalogy jsou obvykle k dispozici online nebo na místě v archivu.

Dále je důležité vědět, že dokumenty v státních archivech jsou systémově uspořádány. To znamená, že jsou rozděleny do sekcí, které odpovídají určitým tématům nebo obdobím v historii. Například Státní oblastní archiv v Praze má následující sekce: církevní, soudní, nevýrobní a zemědělská a dělnická hnutí.

Při hledání informací o svých předcích nebo rodinných dějinách, je důležité znát názvy těchto sekcí, abyste mohli najít dokumenty, které hledáte. Pokud neznáte název sekce, můžete se zeptat pracovníků archivu nebo použít online vyhledávání.

Pro vyhledání dokumentů můžete také použít indexy a seznamy, které jsou často k dispozici v čítárně archivu. Tyto indexy vám umožní najít konkrétní dokumenty pomocí jména, data nebo jiných identifikačních informací.

Co najdete v státních archivech v ČR

Státní archivy v České republice obsahují mnoho různých typů dokumentů a záznamů, které jsou užitečné pro hledání informací o předcích a rodinných dějinách. To zahrnuje, ale není omezeno na:

- Metriky a matriky: Tyto dokumenty obsahují záznamy o narozeních, křtech, sňatcích a úmrtích, které jsou zpravidla organizovány podle farnosti. Tyto dokumenty lze často najít v církevních sekcích státních archivů.

- Soudní dokumenty: Tyto dokumenty obsahují záznamy o soudních případech a trestech. Zahrnují soudní spisy, výpisy z trestních rejstříků a další dokumenty. Obvykle jsou organizovány podle soudního obvodu nebo typu případu.

- Censy: Tyto dokumenty obsahují seznamy lidí žijících v určité oblasti v konkrétním časovém období. Tyto dokumenty jsou užitečné pro hledání informací o předcích, kteří žili v určité oblasti.

- Kancionály: Tyto dokumenty obsahují seznamy kněží a dalších duchovních, kteří sloužili v určité oblasti nebo farnosti.

- Mapy: Státní archivy obsahují také mnoho historických map, které jsou užitečné pro hledání informací o geografických oblastech, ve kterých žili vaši předci.

Seznam sbírek v jednotlivých státních archivech

Každý státní archiv v České republice má své vlastní sbírky a dokumenty, které jsou pro něj charakteristické. Následující seznam poskytuje přehled hlavních sbírek, které najdete v deseti nejvýznamnějších státních archivech v ČR:

1. Státní oblastní archiv v Praze: církevní sbírky, sbírky soudního řízení a další kategorie.
2. Státní oblastní archiv v Brně: sbírky soudních dokumentů, obecní dokumenty a další kategorie.
3. Státní oblastní archiv v Opavě: sbírky soudních dokumentů, matriky a další kategorie.
4. Státní oblastní archiv v Plzni: církevní sbírky, obecní dokumenty a další kategorie.
5. Státní oblastní archiv v Třeboni: sbírky církevních dokumentů, matrik a další kategorie.
6. Státní oblastní archiv v Zámrsku: sbírky soudních dokumentů, kancelářské dokumenty a další kategorie.
7. Státní oblastní archiv v Litoměřicích: sbírky církevních dokumentů, dendrologie a další kategorie.
8. Státní oblastní archiv v Olomouci: sbírky soudních dokumentů, matriky a další kategorie.
9. Státní oblastní archiv v Přerově: sbírky matrik, obecní dokumenty a další kategorie.
10. Státní oblastní archiv v Ústí nad Labem: sbírky soudních dokumentů, kancelářské dokumenty a další kategorie.

Závěr

Státní archivy v ČR jsou bohatým zdrojem informací pro ty, kteří hledají informace o svých předcích a rodinných dějinách. V tomto článku jsme se zaměřili na průvodce státními archivy v ČR pro snadnější vyhledávání. Doufáme, že Vám poskytne užitečné informace o tom, kde hledat dokumenty a jak používat online zdroje, inventáře a katalogy.

Je důležité si před návštěvou státního archivu udělat plán, jaké dokumenty potřebujete a v jaké sekci byste je mohli najít. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte se zeptat pracovníků archivu. Mějte na paměti, že hledání informací o svých předcích může být časově náročné, avšak potenciálně velmi odměňující proces.