Nejznámější příjmení v historii a jejich původ

Nejznámější příjmení v historii a jejich původ

Úvod

Příjmení jsou součástí naší identity a říkají mnoho o našich předcích. V dnešní době máme rozmanitou škálu příjmení, ale některá jsou nejen nejčastější, ale také nejznámější po celou historii. V tomto článku se dozvíte více o těchto příjmeních a jejich původu.

Příjmení Smith

Příjmení Smith je bezpochyby nejznámější příjmení v anglicky mluvících zemích a patří k nejrozšířenějším příjmením na světě. Původ tohoto jména je ale velmi obecný, protože odvozuje od profese kovářů, kteří pracovali s kovem. V angličtině "smith" znamená "kovář". Přestože se příjmení Smith vyskytují po celém světě, nejvíce ho najdeme v Anglii a USA.

Příjmení García

Příjmení García patří ke třem nejčastějším příjmením ve Španělsku a na Filipínách. Původ tohoto jména lze snadno vysvětlit, protože Garcia znamená "syn modrého paní" a odkazuje na jméno matky. V dobách středověku měli vážené rodiny rodová jména, která se předávala z generace na generaci. García patřilo mezi tyto vážené příjmení a dodnes je ho mnoho rodin ve Španělsku hrdých.

Příjmení Kim

Příjmení Kim patří k nejčastějším příjmením v Koreji a také k nejznámějším příjmením v Asii. Existuje několik teorií o původu tohoto jména, ale většina historiků se shoduje na tom, že Kim byl původně název jednoho z klanů v Koreji. Tento klan byl velmi významný a proto se příjmení Kim stalo jedním z nejvýznamnějších příjmení v Koreji. Dnes najdeme lidi se jménem Kim po celém světě, zejména v Koreji a v USA.

Příjmení Müller

Příjmení Müller patří k nejčastějším příjmením v Německu a celé střední Evropě. Původ jména je odvozen z profese mlynáře. V němčině znamená slovo "Müller" mlynář. V dobách středověku byli mlynáři velmi důležitými lidmi a proto se příjmení Müller šířilo po celé střední Evropě. Dnes ho najdeme nejen v Německu, ale také v Rakousku, Švýcarsku a dalších středoevropských zemích.

Příjmení Lee

Příjmení Lee patří k nejčastějším příjmením v Číně, Jižní Koreji a Vietnamu. Původ tohoto jména je ale záhadou a existuje několik teorií o jeho původu. Jedna z teorií říká, že původ jména Lee může být odvozen z oblasti Ťin-čou v období Dynastie Ťin. Dnes ho najdeme po celém světě, zejména v Asii, ale také v USA a Kanadě.

Příjmení Rodriguez

Příjmení Rodriguez patří k nejčastějším příjmením ve španělsky mluvících zemích, zejména v Mexiku, Španělsku a na Kubě. Původ tohoto jména lze snadno vysvětlit, protože Rodriguez znamená "syn Rodriga" a odkazuje na jméno otce. Toto příjmení se již v době středověku vyskytovalo, ale dodnes se ho mnoho rodin ve Španělsku hrdí.

Závěr

Příjmení jsou důležitou součástí našeho kulturního dědictví a mohou nám mnoho říct o našich předcích. V tomto článku jsme se podívali na několik nejznámějších příjmení v historii a jejich původ. Pokud byste se chtěli dozvědět více o původu vašeho příjmení, doporučujeme se obrátit na odborníky v oboru genealogie.